Legătura dintre Alzheimer și accidentul vascular cerebral

Legătura dintre Alzheimer și accidentul vascular cerebral

by CBC Health Doctors

Un alt termen folosit pentru accidentul vascular cerebral, dar care înseamnă același lucru, este cel de accident cerebrovascular. În acest caz, fluxul sanguin este întrerupt și, prin urmare, apar afectări la nivel cerebral. Este interesant de subliniat faptul că numeroase studii au încercat să determine legătura dintre Alzheimer și/sau demență, afecțiuni neurodegenerative, și accidentul vascular cerebral, o boală vasculară. Cercetătorii au început să realizeze conexiuni între contribuțiile pe care le au elementele vasculare în cazul afecțiunilor cognitive, cum ar fi leziunile cerebrale produse de un accident vascular cerebral și afecțiunile cognitive precum demența și Alzheimerul. Și mai interesant este că aproape jumătate dintre persoanele cu Alzheimer prezintă dovezi ale faptului că au suferit un accident vascular cerebral.

 

Cum este creierul afectat de Alzheimer

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nostru poate începe să se deterioreze însă nu va pierde un număr mare de neuroni. Când o persoană suferă de Alzheimer, la nivel cerebral are loc un efect de domino. Neuronii încetează să mai funcționează corespunzător, conexiunile neuronale devin mai lente și, în final, acești neuroni încep să moară pe scară largă. Evoluția bolii Alzheimer compromite procesele de comunicare neuronală, de metabolizare și de reparare. În stadiile inițiale ale bolii, atacă părțile creierului implicate în memorie, cum ar fi hipocampul și cortexul entorinal. Pe măsură ce boala progresează, afectează zone mai importante, cum ar fi cortexul cerebral, care este responsabil de limbaj, raționament și comportament social. În cele din urmă, Alzheimer afectează multe alte zone ale creierului; în timp, individul afectat își pierde treptat capacitatea de a trăi și de a funcționa independent. În cele din urmă, această boală va duce la moarte, deoarece creierul își pierde toate funcțiile importante precum respirația, deglutiția și procesele metabolice.

 

Caracteristici ale creierului unei persoane ce suferă de Alzheimer

La nivelul creierul unei persoane cu Alzheimer au loc numeroase schimbări chimice și celulare; deși acestea apar pe parcursul timpului, rezultatele sunt departe de a fi unele ușoare. Aceste schimbări nu se observă doar la nivel cerebral, post mortem, ci și la nivel comportamental, în timpul vieții persoanei ce suferă de Alzheimer.  Creierul sănătos conține molecule mari numite proteine precursoare de amiloid, care reglează formarea sinapselor, plasticitatea neuronală și exportul de fier. Cu toate acestea, în creierul unei persoane cu Alzheimer, această proteină naturală este scindată într-o formă mai mică numită beta-amiloid.

Se crede că această proteină descompusă este direct responsabilă de debutul bolii. Cercetătorii au identificat mai multe forme de beta-amiloid în creierul cu Alzheimer; unul dintre ele, beta-amiloidul 42, este cunoscut ca fiind deosebit de toxic. Creierul Alzheimer conține niveluri anormal de ridicate ale acestor proteine beta-amiloide, care se grupează și formează plăci între neuroni. Aceste blocaje perturbă comunicarea neuronală și funcția celulară. Neuronii sănătoși sunt susținuți intern de structuri numite microtubuli, care ghidează transportul moleculelor în interiorul celulei. O proteină numită tau se leagă de microtubuli și îi stabilizează. Cu toate acestea, într-un creier cu Alzheimer, se acumulează în mod anormal în neuroni, formând acumulări neurofibrilare. Ca urmare a modificărilor chimice anormale dintr-un creier cu Alzheimer, tau se desprinde de microtubule, moleculele lipindu-se una de alta și formând fire. În final, aceste acumulări blochează sistemul de transport al neuronilor, dăunând comunicării dintre celule.

 

Legătura dintre Alzheimer și un accident vascular cerebral

În acest moment cunoaștem faptul că anumite medicamente și schimbarea de stilului de viață pot preveni afecțiunile cerebrovasculare. Problemele cardiace, diabetul, tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de cholesterol, lipsa de activitate fizică și o dietă necorespunzătoare reprezintă factori de risc pentru producerea unui accident vascular cerebral. Pe de altă parte există și studii care arată că acești factori de risc pot să aibă legătură și cu boala Alzheimer. Cercetătorii nu au certitudinea că un mai bun control al factorilor de risc vascular poate scădea riscul de demență dar numeroase studii sugerează acest lucru. Scăzând riscul producerii unui accident vascular cerebral poate fi minimizat și riscul apariției unor boli precum Alzheimer și demență.

 

Legături între prevenirea Alzheimer-ului și accidentul vascular cerebral

În momentul în care plăcile și acumulările neurofibrilare sunt combinate, posibilitatea ca o persoană să fie diagnosticată cu demență sau Alzheimer este mult mai ridicată. De fapt, cercetătorii au stabilit că boala Alzheimer joacă un rol cheie în producerea accidentului vascular cerebral hemoragic. Acumularea de amiloid este principalul vinovat din spatele hemoragiei cerebrale la persoanele în vârstă. În plus, răspunsul sistemului imunitar la fluxul de sânge din creier în progresia bolii Alzheimer este diferit de cel al unui creier normal. Un creier sănătos este format din celule gliale, numite microglia, ce distrug deșeurile și toxinele pentru a menține creierul liber de acestea. În schimb, într-un creier cu Alzheimer, microglia nu curăță toate grupurile de proteine, acumulări și alte deșeuri. Se adună în jurul neuronilor, dar nu reușește să-și facă treaba; ca urmare, eliberează substanțe chimice care provoacă inflamație cronică și dăunează în continuare celulelor pe care încearcă să le protejeze.

 

Implicații

Conform cercetărilor, boala Alzheimer poate contribui la producerea accidentelor vasculare cerebrale dar și accidentele vasculare cerebrale agravează simptomatologia pacienților cu Alzheimer.  Se recomandă respectarea măsurilor preventive pentru a scădea șansa apariției Alzheimerului la persoanele care au supraviețuit unui accident vascular cerebral, a preveni producerea unui accident vascular cerebral în cazul pacienților cu Alzheimer și pentru a evita ambele afecțiuni la persoanele sănătoase. Dincolo de aceste schimbări chimice care sunt considerate comorbidități, cercetările au demonstrate o relație strânsă între lipsa de somn și boala Alzheimer. În timpul somnului sunt dizolvate acumulările de beta-amiloid din creier. În consecință, lipsa somnului conduce la formarea unor molecule toxice care sunt depozitate între neuroni.

 

Tratamentul accidentului vascular cerebral cu celule stem oferit de CBC Health

Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă ai suferit un accident vascular cerebral ischemic, aflați mai multe despre tratamentul revoluționar cu celule stem oferit de CBC Health. Citiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări sau sunați-ne astăzi la +40729146524.

 

Solicitați o consultație