Exercițiile nu sunt importante numai pentru sănătatea fizică. Ele joacă un rol important și în menținerea sănătății psihice. Un nivel constant de exerciții fizice vă ajută să rămâneți în formă și să preveniți viitoarele accidente vasculare cerebrale, contribuind la pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea calității vieții. De asemenea, mișcarea este esențială după un accident vascular cerebral în vederea recâștigării mobilității. În plus, ajută la reducerea nivelului de depresie și anxietate, care pot fi o provocare în raport cu schimbarea personalității după un accident vascular cerebral. Nu în ultimul rând, influențează evoluția procesului de recuperare.
Citiți mai mult despre schimbarea personalității după un accident vascular cerebral
Pentru început, activități simple.
Accidentul vascular cerebral este o problemă medicală complicată, cu numeroase efecte secundare. Acesta poate face ca exercițiile fizice să fie dificile sau chiar periculoase. Chiar dacă un accident vascular cerebral cauzează restricții severe de mobilitate, există întotdeauna anumite forme de exerciții care pot contribui la îmbunătățirea sănătății. Unele persoane care au supraviețuit unui accident vascular cerebral, pot avea nevoie să înceapă procesul de recuperare cu activități simple înainte să treacă la unele mai solicitante din punct de vedere fizic. Discutați cu un specialist în recuperare despre abilitățile dumneavoastră specific. Acesta vă poate ajuta să creșteți eficiența exercițiilor în timp ce reduceți riscul de accidentare. Acești specialiști sunt experți în a ajuta oamenii să își câștige mobilitatea și să mențină un stil de viață sănătos după o experiență traumatică. Atunci când este vorba despre exerciții fizice după un accident vascular cerebral, amintiți-vă aceste aspecte importante.
Reprezintă un proces.
Exercițiile repetitive sunt cheia pentru a reconecta creierul și a crește neuroplasticitatea. Să nu fiți surprins dacă la începutul procesului de recuperare veți avea de realizat un calup de exerciții ușoare, repetitive. Cu cât repetați mai mult fiecare mișcare, cu atât veți reuși să o realizați mai bine. Ulterior, veți putea să treceți la mișcări mai complicate pe măsură ce vă recâștigați mobilitatea. Trebuie să vorbiți, în permanență, cu medicul dumneavoastră, cu medicul terapeut sau cu terapeutul ocupațional înainte de a începe o nouă rutină de exerciții. Aceștia vor ști dacă noile exerciții sunt pe măsura capacităților dumneavoastră sau vă pot oferi alternative mai sigure. Amintiți-vă că, pe măsură ce procesul de recuperare progresează, veți putea realiza și mai multe activități așa că nu vă lăsați descurajat.
Există nenumărate opțiuni de exerciții disponibile odată ce medicul dumneavoastră vă aprobă o rutină mai riguroasă. Ar trebui să alegeți câteva tipuri diferite care vă stârnesc interesul, astfel încât să rămâneți motivat și să evitați plictiseala în timpul reabilitării. Mersul pe jos, joggingul, yoga, pilates, înotul și dansul sunt doar câteva exerciții potențial sigure pentru sănătate după accident vascular cerebral. Unii oameni preferă un cadru tradițional precum o sală de sport, care este și o opțiune grozavă.
Solicitați o consultație
Ascultați-vă corpul
Atunci când exersați, este esențial să vă ascultați corpul. Rutina dumneavoastră de exerciții trebuie să fie provocatoare dar nu trebuie să simțiți discomfort major sau durere. Este prioritar să evitați accidentările și extenuarea așa că nu lăsați ca motivația să vă determine să faceți mai mult decât puteți. Odihna este esențială după un accident vascular cerebral. Aveți grijă să nu vă obosiți prea tare și să privați corpul de somnul care este necesar pentru recuperare. Faceți pauze dese mai ales dacă simțiți că vă pierdeți respirația sau obosiți. Înțelegeți că acesta este un proces și chiar 30 de minute de activitate pe zi pot cădea riscul unui accident vascular cerebral recurrent.
Citiți mai mult despre oboseala post-accident vascular cerebral
Ce se întâmplă dacă nu faceți exerciții fizice?
Schimbarea stilului de viață reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care scad riscul unor accidente vasculare cerebrale recurente. O dietă corespunzătoare și activitate fizică realizată constant pot reduce semnificativ valorile ridicate de colesterol, tensiunea arterială și alți factori de risc ai accidentului vascular cerebral. Nu lăsați că teama de accidentare sau imposibilitatea de a realiza unele activități să vă împiedice să mai faceți exerciții. Aveți încrederea în echipa de medici și specialiști în reabilitare care vă va ghida în direcția potrivită către recuperare. Nu uitați că dacă nu exersați după un accident vascular cerebral, șansele de a vă recâștiga mobilitatea sunt minime. Este posibil să suferiți și un nou accident vascular cerebral dacă nu faceți schimbări concrete în stilul de viață. Dacă nu faceți exerciții fizice, mușchii se pot atrofia. De asemenea, starea dumneavoastră se va degrada. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că, fără exerciții fizice, creierul uită cum să activeze anumiți mușchi.
Concluzii
- Așteptați-vă ca recuperarea după un accident vascular cerebral să înceapă ușor, cu exerciții repetitive care cresc neuroplasticitatea.
- Pe măsură ce vă recăpătați mobilitatea, medicul poate aproba și activități mai riguroase.
- Evaluați-vavă constantă starea corpului pentru a identifica semne de stres ori extenuare.
- Încercați să fiți activ cel puțin 30 de minute pe zi.
- Înțelegeți efectele generate de lipsa exercițiului.
- Fiți optimist și bucurați-vă de fiecare zi.