Oboseala post-accident vascular cerebral și cum să o tratezi

Oboseala post-accident vascular cerebral și cum să o tratezi

by CBC Health Doctors

După un accident vascular cerebral, persoana afectată are o multitudine de stări. Una dintre acestea, care apare frecvent, este oboseala (oboseala post-accident vascular cerebral), și se manifesta nu doar ca atare, ci mai ales ca o lipsa de energie și o senzație de oboseală constantă însoțită de amețeală. Chiar dacă v-ați revenit cu succes după accidentul vascular cerebral, oboseala poate fi totuși o problemă. Somnul nu va părea să ajute în cazul acestui tip de oboseală, deoarece tinde să persiste, indiferent de cât de mult v-ați odihnit. Este posibil să aveți nevoie să vă odihniți în timpul zilei și să vă fie greu să participați la activitățile de zi cu zi. Poate fi extrem de greu pentru un supraviețuitor de accident vascular cerebral, mai ales dacă prietenii și familia nu înțeleg simptomele și cât de tare resimțiți starea de oboseală.

Cine este mai predispus să se confrunte cu oboseală post-accident vascular cerebral?

Au fost realizate numeroase studii care au avut ca scop identificarea persoanelor care sunt mai predispuse să se confrunte cu starea de oboseală după un accident vascular cerebral. Totuși, acestea nu sunt concludente și necesită efectuarea mai multor teste. Un studiu arată că femeile, oamenii mai în vârstă și cei care suferă de oboseală înainte de accidentul vascular cerebral sunt mai predispuși să se confrunte cu această consecință.  În schimb, alte studii reliefează că atât tinerii cât și persoanele care erau în formă înainte de accidentul vascular cerebral pot să sufere de oboseală cronică post accident vascular cerebral. Prin urmare se poate afirma, că aproape orice persoană este predispusă să sufere de oboseală post accident vascular cerebral.

 

Care sunt cauzele oboselii post- accident vascular cerebral?

Oboseala post-accident vascular cerebral reprezintă o îmbinare de factori fizici și emoționali. În săptămânile și lunile ce urmează după un accident vascular cerebral, creierul și mintea sunt în proces de vindecare. Acest proces necesită un consum mare de energie motiv pentru care o persoană poate să sufere de oboseală cronică timp de mai multe luni.

Solicită o consultație

Oboseala poate fi de la una ușoară la un aseveră, însă nu depinde de gravitatea accidentului vascular cerebra. Prin urmare o persoană care a suferit un accident vascular cerebral severi și debilitant poate să resimtă aceeași stare de oboseală cronică precum o persoană care a trecut printr un accident vascular cerebral ușor

citește despre efectele emoționale ale unui accident vascular cerebral

Totul depinde de corpul dumneavoastră și de procesul de vindecare. Oboseala este un simptom obișnuit indiferent de tipul de accident vascular cerebral, fie el ischemic sau hemoragic. Cu toate acestea, este mai probabil ca o persoană să se confrunte cu oboseală după un accident vascular cerebral decât după un atac ischemic tranzitoriu (AIT).

 

Experiențe ale celor care au supraviețuit în urma unui accident vascular cerebral

Persoanele care au supraviețuit după un accident vascular cerebral pot să se confrunte cu o dizabilitate fizică sau psihică după acest incident datorită problemelor apărute la nivel cerebral. Acest lucru poate îngreuna activitățile zilnice și scădea calitatea vieții. Nivelul de energie poate fi scăzut din cauza acestor dizabilități. De exemplu, activități precum mersul sau vorbitul pot necesita mai multă energie decât înainte de accidentul vascular cerebral, conducând rapid la oboseală. Problemele emoționale precum depresia și anxietatea contribuie la Starea de oboseală. Cei care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral sufere din ce în ce mai des de depresie și anxietate.

Factori care contribuie la oboseala post-accident vascular cerebral

Există câțiva alți factori care pot contribui la oboseala post-accident vascular cerebral, inclusiv afecțiuni precum tulburările de somn (insomnie), tulburările de respirație legate de somn (apnee obstructivă de somn), deficiențele (anemie), diabetul, o glanda tiroidă subactivă sau comorbiditățile.  Există, de asemenea, mai multe medicamente care cauzează o stare de oboseală și pot contribui la oboseala resimțită după un accident vascular cerebral. Acestea includ beta-blocantele pentru hipertensiune arterială, medicamentele pentru epilepsie, analgezicele și antidepresivele. În cadrul studiilor mai noi, se sugerează că oboseala este asociată cu celulele inflamatorii și hormonii, cum ar fi cortizolul, care sunt dezechilibrate după un accident vascular cerebral.

Cum știu că sufăr de oboseală post-accident vascular cerebral

Din păcate, nu există un medicament specific pentru oboseala post-accident vascular cerebral, dar există multe lucruri pe care le puteți face pentru a atenua tensiunea de zi cu zi. Primul pas este să obțineți un diagnostic adecvat de la un specialist în accidente vasculare cerebrale pentru a determina dacă există alte cauze, care ar putea contribui la starea de oboseală, cum ar fi medicamentele, bolile etc. Acest lucru se face, în general, pe baza unui test de sânge și a unei evaluări fizice. Înainte de a lua orice măsuri drastice pentru a scăpa de oboseală, cum ar fi renunțarea la un medicament, discutați cu medicul dumneavoastră.

Cum să gestionez oboseala post- accident vascular cerebral?

Starea de oboseală continuă după un accident vascular cerebral este normală și este mult mai frecventă decât vă puteți imagina. Mai jos sunt cinci lucruri pe care le puteți face pentru a o gestiona mai bine:

  1. Starea de oboseală poate să nu fie evidentă pentru celelalte persoane așa că ele pot să nu înțeleagă ce simțiți cu adevărat. Acest lucru poate fi frustrat, mai ales dacă nu știu cum să vă ajute. Oferiți familiei și prietenilor informații pentru a înțelege mai bine prin ceea ce treceți sau invitații să citească despre modul în care pot să îngrijească o persoană care a supraviețuit în urma unui accident vascular cerebral.
  2. Oferiți-vă timp să vă reveniți și aveți răbdare. Este posibil să dureze câteva luni până când starea de oboseală să înceapă să se diminueze după un accident vascular cerebral. Cu cât faceți mai multe efort, cu atât vă veți simți mai obosit. Deși este recomandat să participați la terapiile fizice și de reabilitare, trebuie să nu depuneți efort excesiv. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre cât de mult trebuie să exersați zilnic și aveți grijă să nu vă obosiți corpul.
  3. Creați-vă un ritm propriu, luând pauze înainte sau după ce realizați anumite lucruri. Lucruri precum purtarea unei discuții, o călătorie cu mașina sau luarea unei mese, pot fi incredibil de obositoare pentru o persoană care a trecut printr-un accident vascular cerebral. Este important să învățați să vă ascultați corpul și să vă odihniți atunci când simțiți nevoia.
  4. Căutați activități potrivite de reabilitare care să vă ajute să vă recâștigați mișcările și încrederea. Este recomandat să aveți un nivel constant de exercițiu fizic, având în vedere că acest lucru poate ajuta la reducerea oboselii. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice activitate.
  5. Căutați ajutor! Aceste stări vă pot speria sau pot fi frustrante, mai ales când încercați să le gestionați pe cont propriu. Cel mai important este să identificați acele persoane care vă pot oferi suport avizat. Acestea pot fi reprezentate de medicul dumneavoastră sau de terapeutul ocupațional. Vă pot recomanda elemente de susținere care să vă fie de ajutor – de exemplu, un grup de susținere, consilieri, programe de relaxare, grupuri de exercițiu sau terapiî alternative.

 

Tratamentul accidentului vascular cerebral la CBC Health

Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă ați suferit un accident vascular cerebral, aflați mai multe despre tratamentul revoluționar de recuperare al CBC Health. Sunați-ne la +40.729.146.524 sau contactați-ne prin intermediul site-ului nostru web. Citiți întrebările noastre frecvente despre accident vascular cerebral, tratament și recuperare pentru a afla mai multe!