Prezentare generală

Transfuzia cu celule din sângele din cordonul ombilicar este o procedură terapeutică folosită în procesul de recuperare al pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral.

Sângele din cordonul ombilical este recoltat din placentă prin vena cordonului ombilical.

Pentru a beneficia de un efect terapeutic optim, este necesară o doză de 50 de milioane de celule per kilogram, fiecare transfuzie incluzând sânge din cordonul ombilical de la 4-8 donatori.

Durată totală a transfuziilor este planificată de-a lungul a două sau trei zile. După fiecare transfuzie, pacientul este monitorizat câteva ore pentru a se identifica potențialele reacții adverse.

În cazul majorității pacienților, transfuziile cu sânge ombilical au generat ușoare îmbunătățiri cognitive și la nivelul funcțiilor motorii. Aceste îmbunătățiri au devenit sesizabile în prima luna după transfuzie și au continuat să apară și în următoarele 3-6 luni.

Reacțiile adverse la transfuziile cu sânge ombilical sunt rare și, în general, ușoare.

Efectul tratamentului

Transfuzia cu sânge ombilicat nu reprezintă un înlocuitor al terapiei standard în cadrul managementului accidentelor vasculare cerebrale. Este o abordare terapeutică suplimentară, care poate ajuta la obținerea unor progrese cognitive și la nivelul funcțiilor motorii.

În cazul pacienților care urmează o terapie cu sânge ombilical, nu este nevoie ca aceștia să oprească, nici măcar temporar, alt tip de tratament medicamentos ori terapie fizică.

Transfuziile intravenoase cu sânge ombilical cresc activitatea regenerativă a celulelor creierului, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral.

Studiile clinice arată că terapia cu sânge din cordonul ombilical este cu atât mai eficientă cu cât este administrată mai rapid după survenirea accidentului vascular cerebral.

Pacienții încep să observe îmbunătățiri în câteva săptămâni după transfuzie. Celulele din sângele din cordonul ombilical sunt eliminate din corpul pacientului în decurs de 6 până la 8 săptămâni; totuși, pacienții experimentează câștiguri funcționale în următoarele 3 până la 6 luni, cu îmbunătățiri funcționale susținute. Îmbunătățirea obținută este permanentă. Astfel, pacienții nu se confruntă cu regrese ulterioare.

Pacienții cu afecțiuni funcționale severe pot înregistra îmbunătățiri reduse sau insesizabile în timp ce, în cazul pacienților cu deficiențe minime ori ușoare, progresele sunt moderate.

Studiile clinice au aratăt că cel mai important factor care influențează efectul terapeutic al transfuziei de sânge din cordonul ombilical este dozarea celulară. Într-un studiu clinic recent, realizat de Universitatea Duke pe pacienți pediatrici cu paralizie cerebrală (în cea mai mare parte provocată de un accident vascular cerebral), numai pacienții care au primit mai mult de 25 de milioane de celule pe kg au prezentat un efect terapeutic semnificativ (Kurtzberg și colab.; Blood 2015). În fiecare dintre transfuziile noastre de sânge din cordonul ombilical, pacientul primește un standard de peste 50 de milioane de celule pe kg.

Un alt studiu sugerează faptul că transfuziile repetate de sânge din cordonul ombilical pot duce la îmbunătățiri funcționale suplimentare.

Solicitați o consultație

Tratament – procedură

Procedura transfuziei cu sânge din cordonul ombilical implica transfuzia intravenoasa a celulelor din sângele ombilical ce au fost donate. Procedura este diferită de transfuzia standard doar în ceea ce privește sursa de celule sangvine.

Sângele din cordonul ombilicat este sângele care rămâne în placenta după ce cordonul ombilical al nou-născutului a fost prins și tăiat. Recoltarea sângelui din cordonul ombilical din placentă este inofensivă și nedureroasă pentru copil și mamă. Placenta reziduală și sângele ombilical sau „sângele din cordonul ombilical” sunt colectate prin vena ombilicală. Când sângele din cordonul ombilical nu este colectat, acesta este aruncat împreună cu placenta.

Fiecare colectare de sânge din cordonul ombilical de la donator este desemnată ca o unitate de sânge din cordonul ombilical (CBU). Unitățile de sânge din cordonul ombilical sunt depozitate în azot lichid la aproximativ -200°C (-320°F).

Pentru a maximiza efectul terapeutic, în fiecare procedură este transfuzată o doză mai mare de 50 de milioane de celule din sângele din cordonul ombilical pe kilogram, de la 4 până la 8 donatori, iar transfuziile cu sânge din cordonul ombilical sunt în general administrate pe parcursul a 2 până la 3 zile.

Înainte de tratament

Consultațiile

În cadrul primei consultanții telefonice ori video, medicii noștrii adună informații suficiente și relevante despre trecutul medical, oferind, în același timp, informații despre procedura medicală și punând alte întrebări cu privire la aspectele neclarificate.

Pe baza evaluării inițiale, medicul curant va stabili dacă sunteți eligibil pentru procedură și dacă vor fi necesare proceduri și teste suplimentare de diagnosticare înainte de începerea tratamentului. În funcție de greutatea și grupa dvs. de sânge, unitățile de sânge din cordonul ombilical vor fi preselectate și rezervate pentru tratamentul dumneavoastră.

Examinarea

În prima zi petrecută în clinica noastră parteneră, este necesar să fie efectuate o serie de teste preliminare. Determinarea grupei sanguine trebuie finalizată, dacă nu se cunoaște anterior. Vor fi efectuate teste biochimice standard pentru evaluarea funcției renale și se va efectua o ecocardiogramă (EKG/ECG) pentru a fi evalua funcția cardiacă. Dacă rezultatele vor pune în evidență anomalii, se pot face evaluări suplimentare.

După interviul preliminar, examinare și testarea inițială, medicul curant va propune un plan final de tratament.

În timpul procedurii

Fiecare unitate de sânge din cordonul ombilical (CBU) este verificată de două ori pentru a se asigura compatibilitatea pacientului.

Planul de tratament al fiecărui pacient este diferit. După ce asistenta montează branula, transfuziile pot dura de la 20 de minute până la 2 ore, în funcție de câte unități sunt perfuzate.

În timpul și după fiecare perfuzie, pacienții sunt îngrijiți de medici și personalul medical pentru a fi monitorizate eventualele reacții adverse.

După o examinare finală de către medicul curant, veți fi externat din clinica parteneră. Un efect secundar al tratamentului este un miros asumănător cu cel de pește, resimțit în respirație pentru următoarele 24 de ore. Mirosul de pește este cauzat de cantități mici de dimetil sulfoxid, un agent citoprotector folosit în crioconservare, care se difuzează din sânge în plămâni.

În zilele următoare, veți reveni la clinica parteneră pentru transfuzii suplimentare conform planului de tratament programat.

După procedură

Ulterior ultimei transfuzii, va există o evaluare finală, realizată de medicul curant. După finalizarea terapiei, veți fi în contact cu medical dumneavoastră timp de 6 luni pentru a monitorizate eficiența tratamentului și a identifica potențialele efecte adverse.

Solicitați o consultație

Riscuri

Riscurile transfuziei sangvine sunt rare, cunoscute și, în cea mai mare parte din cazuri, ușor de gestionat.

Reactii alergice

Cele mai frecvente reacții adverse raportate sunt reacțiile alergice, inclusiv urticarie, mâncărime și febră. În mare parte, aceste reacții sunt ușoare și pot fi gestionate cu ușurință, cu ajutorul medicamentelor. În cazul reacțiilor adverse, transfuziile sunt oprite imediat.

Infecții transmise prin sânge

Transmiterea agenților infecțioși precum HIV sau virusul hepatitei B sunt evenimente extrem de rare în cazul transfuziilor de sânge din cordonul ombilical. Sângele din cordonul placentar donat și sângele matern sunt testate cu ajutorul testelor sensibile la acid nucleoid pentru a garanta siguranța sângelui.

AB0 reacții de nepotrivire

Unitățile de sânge din cordonul ombilical sunt verificate cu atenție și potrivite cu fiecare pacient pentru a asigura compatibilitatea cu grupele sanguine ABO și pentru a preveni reacțiile adverse la transfuzie. În cazul în care va apărea o reacție adversă nepotrivită, celulele roșii ale donatorului sunt atacate de sistemul imunitar al pacientului.

Trasnfuziile cu sânge ombilical sunt mai sigure decât cele standard din trei motive:

  1. Selectarea CBU-urilor nu se face în regim de urgență, ci i se acordă multă atenție, urmându-se mai mulți pași de control.
  2. Transfuziile de sânge din cordonul ombilical sunt administrate în volume mici, pe parcursul mai multor zile.
  3. Din unitățile de sânge din cordonul ombilical sunt îndepărtate majoritatea celulelor roșii.

Este destul de improbabilă o incompatibilitate a transfuziei de sânge ombilical. Dacă ea apare, va fi o reacție minima, datorită numărului redus de globule roșii transfuzate.

În cazul unei incompatibilități acute, transfuzia va fi imediat oprită iar reacțiile adverse vor fi gestionate cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Efecte adverse de tipul gazdă contra grefă (TA GvHD)

În astfel de situații, celulele albe transfuzate pot să înceapă să atace celulele măduvei osoase a pacientului. În general, se întâmplă în cazul pacienților care urmează un tratament cu chimioterapie pentru afecțiuni hematologice maligne, precum limfomul sau leucemia. Imunodeficiența severă cauzată de boală și agravată de chimioterapie nu permite sistemul imunitar al pacientului să elimine celulele donate după câteva săptămâni de la fiecare transfuzie. Dacă apare TA GvHD, acesta conduce, adesea, la decesul unui pacient ca urmare a unei infecții.

Incidența este extrem de rară, prin urmare rata precisă a acestui eveniment advers nu este cunoscută. Conform estimării noastre bazate pe datele publicate, TA GvHD apare în mai puțin de un caz la 7.000.000 de transfuzii.

Mecanismul efectului terapeutic

Mecanismului efectului terapeutic al celulelor din sângele ombilical este necunoscut. Celulele imune din sângele ombilical modulează, probabil, activitatea imună și regenerativă a celulelor pacienților. Totuși, și alte celule din sângele ombilical, inclusiv trombocitele, pot juca un rol important în această signalistică complexă.

Cercetări clinice

Cercătări clinice viitoare sunt necesare pentru a avea o certitudine mai mare cu privire la efectul terapeutic al sângelui din cordonul ombilical. În SUA, trebuie finalizată faza a 3-a de teste clinice privind transfuzia de celule din sângele ombilical în cazul pacienților cu accident vascular cerebral pentru a se obține aprobarea FDA. Acest lucru s-ar putea întâmpla în 2023 sau mai târziu. Fază a 2-a a testelor clinice este condusă de prof. Kurtzberg de la DUKE University și investigează efectele transfuziei de sânge ombilical la pacienții cu maxim 10 zile de la data accidentului vascular cerebral. Rezultatele preliminarii publicate arată îmbunătățiri la toți pacienții.

Solicitați o consultație

Tratamentul cu sânge ombilical
Nils H. Thoennissen, MD | Medizinischer Direktor, CBC Health Munich
https://cbchealth.de/en/cord-blood-relevant-clinical-trials/